ABD Hisse Senedi Piyasalarında Cuma Yükselişi
ABD hisse senedi endeksleri, Cuma günü açıklanan çekirdek PCE verisinin Fed’in faiz indirimlerini destekleyici etkisiyle değer kazandı. S&P 500 endeksi, yüzde 1 artışla kapanarak rekor seviyesine oldukça yaklaşırken, Ağustos ayı boyunca toplamda yüzde 2,28 oranında bir yükseliş gösterdi. Ancak, S&P 500’ün 4 aydır süren yükselişinin Eylül ayında devam edip etmeyeceği konusunda belirsizlikler mevcut.
LPL Financial’dan Adam Turnquist’in verilerine göre, 1950’den bu yana S&P 500 endeksi, Eylül aylarında ortalama olarak yüzde 0,7 oranında bir kayıp yaşadı. Bu süreçte Eylül aylarının sadece yüzde 43’ünde değer kazandığı görülüyor. Son dört Eylül ayı, sırasıyla yüzde 4,9, yüzde 9,3, yüzde 4,8 ve yüzde 3,9 oranında düşüşlerle oldukça zayıf geçti.
ABD 10 yıllık tahvil getirisi, haftayı 10 baz puan artışla yüzde 3,9034 seviyesinden kapattı. Ayrıca, Ağustos ayını bu yılın en yüksek aylık kaybı olan yüzde 1,6 düşüşle tamamlayan Bloomberg Dolar Endeksi, geçen haftayı ise yüzde 0,91 ile Nisan ayından bu yana en güçlü haftalık artışla kapattı. Bugün ABD’de piyasalar İşçi Bayramı nedeniyle kapalı olacak. Günün ilk bölümünde ise ABD ve Avrupa vadeli endeksleri yatay bir seyir izliyor.
Asya borsaları, Çin’den gelen zayıf PMI verileri sonrasında geriledi. Aralıksız 4 ay boyunca yükselen MSCI Asya Pasifik Endeksi, bu sabah yüzde 0,4 oranında bir kayıpla işlem görüyor. Petrol fiyatları ise, OPEC+’nın Ekim ayından itibaren üretimi kademeli olarak artırma planındaki ilerlemeler ve Çin’den gelen zayıf talep verileri nedeniyle gerileme gösterdi.
ABD’den Pozitif Veri Akışı
Yatırımcıların Fed’in faiz politikalarını öngörebilmek için dikkatle takip ettiği çekirdek PCE verisi, Temmuz ayında Haziran ayına göre yüzde 0,2 oranında artış gösterdi. Çekirdek PCE’nin yıllıklandırılmış bir aylık ölçümü, üst üste ikinci ayda da Fed’in enflasyon hedefi ile uyumlu olarak yüzde 2 seviyesinde kaydedildi. Üç ve altı aylık yıllıklandırılmış ölçümler, Haziran ayındaki yüzde 2,1 ve yüzde 3,3 seviyelerinden sırasıyla yüzde 1,7 ve yüzde 2,6 seviyelerine geriledi.
Temmuz ayında, kişisel harcamalar Haziran ayındaki yüzde 0,3 artışın ardından yüzde 0,5 oranında yükselirken, kişisel gelirlerdeki artış da sınırlı bir ivme ile yüzde 0,2’den yüzde 0,3’e çıktı. Bloomberg Economisti Stuart Paul, “Temmuz ayı kişisel gelir ve harcamalar verilerindeki genel rakamlar olumlu görünse de, raporun detayları giderek kırılganlaşan bir ekonomiye işaret ediyor” şeklinde bir değerlendirme yaptı. Paul, soğuyan işgücü piyasasının önümüzdeki aylarda gelir artışında yavaşlamaya neden olabileceğini belirterek, tüketicilerin harcama davranışlarında daha temkinli hale gelerek yılın ikinci yarısında ekonomik büyümenin hızının azalacağını öngördü.
KPMG Başekonomisti Diane Swonk da, çekirdek PCE verisinin “enflasyonun soğuma yolunda olduğunu teyit ettiğini” ifade etti. Swonk, “Bu durum olumlu bir gelişme” diyerek, Cuma günü açıklanacak olan ABD Ağustos tarım dışı istihdam verilerinin önemine dikkat çekti. Bloomberg anketine göre, tarım dışı istihdamın geçen ay 165 bin kişi arttığı tahmin ediliyor.