Kazanın BRICS Zirvesine Ev Sahipliği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhtemelen 22-24 Ekim tarihleri arasında Rusya’nın Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da gerçekleştirilecek olan BRICS zirvesine katılacak. Yerel düzeyde, Kazan ve Ankara uzun süredir güvenilir stratejik ortaklıklar kurmuş durumda. BRICS’in küresel liderlik perspektifi ve büyüyen ekonomik potansiyeli, 21. yüzyılın ilk yarısındaki küresel kalkınmanın ana motoru haline gelmekte. Kazan’da gerçekleşecek olan zirve, 2006’dan bu yana BRICS tarihinin en önemli ve kritik buluşması olarak değerlendiriliyor. Etkinliğe, bu çok kutuplu birliğe üye ülkelerin en yüksek düzeydeki yetkilileri başta olmak üzere toplam 33 devletin temsilcisi katılacak. Ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de bu önemli zirveye iştirak edecek.
TÜRKİYE BRICS ADAY ÜYESİ OLARAK ÖNE ÇIKIYOR
Türkiye, BRICS’e katılmak için resmi başvurusunu yaptı ve bu başvuru Kazan’daki zirvede değerlendirilecek. Türkiye’nin tam teşekküllü BRICS ülkesi olma hedefi, NATO üyeliği, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri ve Gümrük Birliği’ne dahil olması gibi özelliklerle diğer aday ülkelerden ayrılmasını sağlıyor. Geleneksel Batı ortaklığının, Türkiye’nin egemenliği ve bağımsızlığı üzerinde tehdit oluşturduğu bilinmektedir. 2016 yılında İstanbul ve Ankara merkezli Gülenci terör örgütünün darbe girişiminin arkasında Washington ve CIA’in olduğu, dünya genelinde geniş bir kabul görmüş durumda. Türkiye’nin savunma konusundaki liderliği, bu dönüm noktasından bu yana güçlenmişken, Batı’nın Ukrayna’yı NATO’nun fiili işgal savaşına sokma çabalarına dolaylı olarak katılmayı reddetmesi, Rusya ve Avrasya ittifakı ile olan ilişkilerini korumasını sağladı.
“TÜRKİYE’NİN BRICS’E İLGİSİ, KÜRESEL ORTAKLIKLARINI ÇEŞİTLENDİRME ÇABASINDAN KAYNAKLANIYOR”
BRICS’in “Küresel Güney”e sunduğu yeni stratejik mega projeksiyonlar ve organizasyonun dünya arenasındaki artan rolü, Batı kampının geleneksel otoritesinde görülen keskin düşüşle doğrudan ilişkilidir. Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın daha önce belirttiği gibi; “Türkiye’nin BRICS’e yönelik ilgisi, AB’ye katılım hedefindeki ilerlemenin durakladığı göz önüne alındığında, ülkenin küresel ortaklıklarını çeşitlendirme çabasından kaynaklanıyor.” Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin iç ve güney komşularındaki ayrılıkçı hareketleri desteklerken, Ankara’yı AB’nin “ikinci sınıf adaylar listesi”nde tutma çabalarını sürdürmektedir. Türkiye ile AB arasında siyasi entegrasyon ve sosyal projeler kapsamındaki işbirlikleri neredeyse tamamen durma noktasına gelmiştir. Türk siyasetçiler ve toplum, AB ile ilişkilerde büyük bir hayal kırıklığı yaşamaktadır. Yunanistan’daki Türkiye karşıtı provokasyonların ardından, ülkedeki NATO ilişkileri daha da derin bir gerilim içine girmiştir.
BRICS ÜYELERİ, TÜRKİYE’NİN AYRICALIKLI KONUMUNUN FARKINDALAR
Günümüzde Türkiye, BRICS üyeleri olan Rusya, Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile birlikte, birliğin aday üyesi konumundaki Suudi Arabistan’ın da müttefiki durumundadır. Erdoğan’ın BRICS’e katılma kararı son derece mantıklı ve zamanlaması açısından yerinde bir adım. Türkiye, Avrasya’nın en önemli “sınır ötesi güvenlik ülkesi” olarak kabul edilmekte ve bu rolün BRICS içerisinde derinlemesine anlaşıldığına ve değer verildiğine şüphe yok. Kazan’daki BRICS zirvesi, Türkiye’den sadece üç-dört saatlik bir uçuş mesafesinde yer almasıyla, bu yüzyılın en büyük etkinliği olmaya aday görünüyor. Aday veya aday adayı olan birçok ülke, Batı merkezli global ittifakların dışındaki bu küresel ortaklığın tam üyeleri olmayı bekliyor. Tataristan Tatarlarının tarihi başkenti Kazan, aralarında 24 devletin cumhurbaşkanı ve başbakanının da bulunduğu binlerce seçkin konuğu tüm misafirperverliğiyle ağırlamaya hazırlanıyor.
KAZAN’DA ULUSLARARASI KONUKLAR 57 FARKLI OTELDE AĞIRLANACAK
Kazan’daki zirve katılımcıları, BRICS buluşması için özel olarak inşa edilen başkanlık odalarına sahip 5 yıldızlı oteller de dahil olmak üzere toplam 57 farklı otelde konaklayacak. Zirve misafirlerinin temel durakları; Kazan Uluslararası Havalimanı, Kazan Expo Fuar Kompleksi, Tarihi Kazan Kremlini ve şehir yönetim binaları olacak. Zirvenin uluslararası önemi nedeniyle, katılacak tüm üst düzey yetkililer için olağanüstü güvenlik tedbirleri alınmakta. Kazan’ın ilçe ve semtleri arasında, zirve boyunca etkin bir lojistik ve transfer sistemi kurulmuş durumda, katılımcıların maksimum konforunu sağlamak için tüm önlemler alınmakta.
KAZAN, TARİHİNDE BÖYLE BİR ETKİNLİĞE EV SAHİPLİĞİ YAPMADI
Kazanın kadim tarihi boyunca, bu denli çok sayıda dünya liderini aynı anda ağırladığı bir dönem olmamıştır. Moskova, Kazan’ın 20 binden fazla konuğu misafir etmeye hazır olduğunu duyurdu. Kazan Belediye Başkanı İlsur Metşin, Tataristan Cumhuriyeti’nin zirveye tam anlamıyla hazır olduğunu belirtti. Büyük buluşma için uzun süredir devam eden hazırlıklar kapsamında, Kazan Kremlini ve Milenyum Parkı gibi önemli alanlar tamamen yenilenmiştir. Rusya’nın en uzun anıtsal çeşme kompleksi olan 56 adet yüzer çeşmenin faaliyete geçmesi, hazırlıkların görkemi hakkında bilgi vermektedir. Sonuç olarak, gelecek haftanın başları; dünya devletlerinin küresel siyasi, ekonomik ve jeo-stratejik ilişkilerini derinden etkileyecek dinamik ve çığır açıcı bir dönüm noktasına gebedir. Tataristan’da dedikleri gibi: Kazan’a rahmet!
Okay Deprem