İspanya’da Sel Felaketi Protestoları
İspanya’nın çeşitli bölgelerini etkileyen sel felaketi sonrası halk, Kral 6’ncı Felipe ve Başbakan Pedro Sanchez’i protesto etmek için bir araya geldi. Selden etkilenen afetzedeler, kraliyet ailesine ve hükümet yetkililerine karşı öfkelerini dile getirerek “katiller” şeklinde sloganlar attı. Protestocular, Kral ve Kraliçe Letizia’ya çamur ve taş fırlatarak tepkilerini gösterdi.
29 Ekim’de meydana gelen bu felakette, ölü sayısının 217’ye yükseldiği bildirildi. İspanya Devlet Meteoroloji Enstitüsü, bu olayı “İspanya tarihinin en öldürücü doğal afeti” ve “yüzyılın felaketi” olarak tanımladı. Halen çok sayıda insanın kayıp olduğu belirtiliyor.
Selden en fazla etkilenen bölgelerden biri olan Valencia’nın Paiporta ilçesine giden Kral 6’ncı Felipe, eşi Kraliçe Letizia ve Başbakan Sanchez, halkın tepkisiyle karşılaşınca kısa sürede bölgeden ayrılmak zorunda kaldı. Protestoların başlamasıyla birlikte Kraliçe Letizia ve Başbakan hemen araçlarına binerken, Kral 6’ncı Felipe ve Valencia özerk hükümet başkanı Mazon, halkla diyalog kurmaya çalıştı. Ancak bu çaba, zor anlarla sonuçlandı.
- Yaklaşık 100 kişilik bir grup, hakaretler ederek “katiller” diye bağırdı.
- Protestocular, İspanya Kralı’na ve siyasetçilere çamur ve taş fırlatarak öfke gösterdiler.
Yaşanan kargaşanın ardından Kral’ın afet bölgelerini ziyaret etme planı iptal edildi. Ölüm Sayısı 217’ye Çıktı
Sel felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı, 213’ü Valencia’da, 4’ü de Kastilya-La Mancha bölgesinde olmak üzere toplamda 217 olarak açıklandı. Yetkililer, Valencia ve Kastilya-La Mancha bölgelerinde halen kayıpların bulunduğuna ve arama kurtarma çalışmalarının sürdüğüne dikkat çekti.
- Valencia’da 67 yolda ulaşım sağlanamazken,
- Halen üç bin kişiye elektrik ulaştırılamadığı,
- İnternet bağlantısının birçok ilçede çalışmadığı belirtiliyor.
Su, gıda ve güvenlik krizinin devam ettiği felaket bölgesinde, yağmalama vakalarının arttığı bildiriliyor. Sadece dün akşam 20 kişi hırsızlık yaparken yakalandı. 17 binden fazla görevlinin sevk edildiği Valencia’daki bazı küçük yerleşim yerlerinde halk, İspanyol basınına verdikleri röportajlarda, yardımın hala ulaşmadığından şikayet ediyor.