Özgür Özel, Yaşar Kemal’in 101. Doğum Gününde Hemite Köyü’nde
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ünlü yazar Yaşar Kemal‘in 101. doğum gününde, dünyaya geldiği Hemite köyündeki Yaşar Kemal Kültür Evi‘ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında Yaşar Kemal’in kaleminden dökülen sözleri hatırlatan Özel, “Yaşar Kemal’in kaleminden dökülenler, hepimize hem vasiyettir hem de hepimizin tutması gereken bir sözdür” ifadelerini kullandı.
Özgür Özel, ziyaret sırasında Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Yaşar Kemal’in doğduğu Osmaniye‘nin Kadirli ilçesine bağlı Hemite köyünde, anı defterine duygu dolu yazılar kaleme aldı. Ardından İnce Memed Anıtı‘nı ziyaret ederek, Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban ile sohbet etti.
‘Her Zaman Vicdanın Sesi Olmuştur’
Ziyarette konuşan Özgür Özel, “Burası, 101 yıl önce Yaşar Kemal’in doğduğu, büyüdüğü bir yer. Van’ın Muradiye ilçesinden 1915’te Rus işgali nedeniyle buraya göç etmiş, buraya yerleşip, buranın insanlarıyla bir araya gelerek, buranın kültürüyle büyüyüp, kendi kökleriyle buranın kültürünü harmanlayarak, şüphesiz Türkiye’nin dünyaca tanınmış edebiyatçılarından biri haline gelmiştir. Yaşar Kemal, her zaman vicdanın sesi, barışın savunucusu olmuştur. Bu topraklar, Türkiye kültürü açısından, Türk toplumu açısından, Türkiye’de yaşayan her etnik köken ve mezhepten insanlar için büyük bir öneme sahiptir. Böyle bir günde burada olmak çok önemli” dedi.
‘Türkiye’nin Dünyada En Çok Bilinen Köyü, Burasıdır’
Özgür Özel, “Yaşar Kemal’in sayısız kitabı, birçok baskıyla, çok sayıda dile çevrildi. Yaşar Kemal, Hemite köyünden pek çok kitabında bahseder. Dolayısıyla Türkiye’nin dünyada en çok bilinen köyü burasıdır. Bu yerin daha görünür olması gerekiyor. Başkanımız bir Yaşar Kemal Kültür Festivali başlattı. Bu festivalin en önemli ayağının Hemite köyü olması lazım. Buraya her yıl gelmeye devam edelim ve burada Türkiye’nin genç edebiyatçılarını, dünya edebiyatının önemli isimlerini ağırlayalım” dedi.
‘Siyasi Şartlar Nobel Edebiyat Ödülü Almasına Mani Oldu’
Özel, “Yaşar Kemal, bu köy için ‘Çukurova’nın karnına doğru yürümüş kayalık bir dağın koyağında’ diyor. Bu cümle, hem coğrafi bir derinliği hem de edebi bir anlamı ifade ediyor. Yaşar Kemal, bir cümle kurarken sadece bir cümle kurmuyor, aynı zamanda bize bir kelime öğretiyor, bir coğrafyayı tanıtıyor. Onun emek veren insanlardan biri, bugün burada birlikte olduğumuz Genel Başkan Yardımcılarımızdan Burhanettin Buluttur. Adana Eczacı Odası Başkanı iken Yaşar Kemal’i misafir etmiş, onun kitabını Türkiye’deki bütün eczacı odalarına dağıtmıştır” diye konuştu.
Özgür Özel, “Cumhuriyet’in kurulduğu yıl doğan Yaşar Kemal, benim doğduğum yıl 1974‘te Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. O dönemdeki siyasi şartlar, belki onun Nobel Edebiyat Ödülü almasını engelledi ama Türkiye’deki herkesin gönlünde Yaşar Kemal, en büyük ödüle sahip bir kişidir” dedi.
‘İnce Memed Gibi Olmak Durumundayız’
Adana’daki muhalif siyasetçilerin, Yaşar Kemal ile övündüğüne dikkat çeken Özel, “Yaşar Kemal’in 32 yılda yazdığı 4 kitaplık İnce Memed serisiyle övünürler. Biz de Abdi Ağalara karşı, kadın cinayetleri yaşanırken, kadınların arkasından çekilen ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek kadınları savunmasız bırakan Abdi Ağalara karşıyız. Bugün yolda durduk. 700 derece ateşin karşısında çalışan işçilere emeğinin karşılığını vermeyen, orada işçiyle patron karşı karşıya geldiğinde, bizim İnce Memed’leri oraya koşmuşlar. Seçim yılı ‘Enflasyon yüksek’ dediğinde, insanların yaşadığı sefalete karşı mücadele etmek durumundayız” şeklinde konuştu.
‘Yaşar Kemal’in Kaleminden Dökülenler, Vasiyettir’
Yaşar Kemal’in 2014’te Bilgi Üniversitesi‘ne çağrıldığını ancak sağlık sorunları nedeniyle gidemediğini hatırlatan Özel, “O gün bir mesaj yollamış. ‘Benim kitabımı okuyan katil olmasın, savaş düşmanı olsun. İnsanların eşitliğine hizmet etsin’ demiş. Yaşar Kemal kimin yanındaysa, biz de Cumhuriyet Halk Partisi olarak onun yanındayız. Bu ülkenin her etnik gruptan, her mezhepten, yoksulunun, işsizinin yanında olacağız” dedi.
Bahriye Üçok’u 34. Ölüm Yıl Dönümünde Andı
Özgür Özel, Türkiye’nin ilk kadın ilahiyatçısı Bahriye Üçok‘un 34. ölüm yıl dönümünü de anarak, “Bir Cumhuriyet kadınını, bir aydını, bir ilahiyat profesörünü katlettiler. Onun hatırasını yaşatmak için mücadele edeceğiz” dedi. Özgür Özel ve beraberindekiler, daha sonra Kadirli İlçe Başkanlığı ve Kadirli Belediyesi‘ni ziyaret ettiler.