Sosyal Risk Haritası ile Ailelerin Korunması
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA- Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini duyurdu. Bu proje, ailelerin karşılaştığı risk ve tehditlerden korunmalarını sağlamak amacıyla yürütülen yoğun çalışmaların bir parçası olarak öne çıkıyor. Göktaş, bu kapsamda başlatılan “Sosyal Risk Haritası” çalışmasının detaylarını paylaştı.
Göktaş, şu bilgileri aktardı: “Bakanlık olarak sosyal risk haritası çalışmamızı resmen başlattık. Bu haritalar, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, bağımlılık gibi sosyal olguların bütüncül bir şekilde değerlendirilmesine olanak tanıyacak. Sosyal risk haritası sayesinde, mahalle mahalle, ilçe ilçe, hane hane veriler toplayarak, kaç engelli, kaç yaşlı, kaç suça sürüklenmiş çocuk, kaç şiddet mağduru veya şiddet riski altında olan kadın bulunduğunu tespit edebileceğiz. Elde edilen bulgularla her bir şehir, ilçe, mahalle hatta aileye özel koruyucu ve önleyici faaliyetler geliştirmek mümkün olacak.”
Şiddete Müdahale Kapasitesinin Artırılması
Bakan Göktaş, bu projede Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Gençlik ve Spor Bakanlıkları ile ilgili diğer kurumlarla yakın iş birliği içinde olduklarını belirtti. Koordinasyon içinde sürdürdükleri çalışmaları şu şekilde özetledi: “Çalışmamız tamamlandığında, henüz sorunlar gerçekleşmeden vakalara müdahale edebilme yeteneğimiz artacak.” Ayrıca, pilot bir çalışma başlattıklarının altını çizen Göktaş, “Sosyal risk haritalarını 81 il ve 922 ilçe için oluşturduktan sonra, bu konuda tek bir ekranda tüm bilgilere ulaşma imkânına sahip olacağız.” dedi.
Aileler İçin Danışmanlık ve Rehberlik
Ailelere yönelik danışmanlık hizmetleri hakkında sorulan bir soru üzerine Göktaş, sosyal risk haritalarından elde edecekleri verilerle yenilikçi bir modeli uygulamaya koyacaklarını açıkladı. Ülke genelinde hayata geçirecekleri bu modelin adını “Aile Rehberi Sistemi” olarak belirlediklerini ifade eden Göktaş, şunları kaydetti: “Nasıl Sağlık Bakanlığımızın her bir aileye hizmet sunan aile hekimi varsa, biz de sosyal hizmetler alanında benzer bir modeli devreye almak istiyoruz. Her ailenin bir ‘aile rehberi’ olacak bu sistem sayesinde, vatandaşlarımıza sosyal hizmet ihtiyaçlarını karşılamak için daha net ve ulaşılabilir bir adres sunacağız.”
Bireysel İhtiyaçların Belirlenmesi
Göktaş, sistemin ilk aşamasında talep odaklı bir yaklaşım sergileyeceklerini belirterek, her bireyin özel ihtiyaçlarının belirleneceğini vurguladı. “Belirlenen özel ihtiyaçlarla ilgili olarak Bakanlıklarımız arasında koordinasyon ve iş birliğini artıracağız. Böylece, bir ailenin yaşam döngüsünde karşılaştığı ihtiyaçlar, belirlediğimiz aile rehberi tarafından takip edilecek. Bu sistematik yaklaşım, sunduğumuz hizmetlerin kalitesini önemli ölçüde artıracak.” mesajını verdi.