Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan Açıklama
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabı üzerinden İsrail ile ticaretin sürdüğüne dair çıkan iddialara yanıt verdi. Bolat, 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren tüm gümrük sisteminin kapalı olduğunu belirtti. Hükümetin, İsrail kalıcı bir ateşkes ilan edinceye ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar, İsrail ile ilgili tüm ihracat ve ithalat işlemlerini durdurduğunu ifade etti.
Bu tarihten itibaren, Türkiye’den İsrail’e yönelik herhangi bir ihracat veya ithalat için tescil edilmiş gümrük beyannamesinin bulunmadığını vurgulayan Bolat, şu ifadeleri kullandı:
“Aynı şekilde, İsrail’den ülkemize hiçbir sevkiyat yapılmamaktadır. İsrail ile ticarete yönelik olarak gümrük sistemimiz tamamen kapalıdır.”
Bolat, 2 Mayıs 2024 tarihindeki kararlarında belirttikleri üzere, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze’yi kapsayan yaklaşık 6 milyon nüfuslu Filistin’in ihtiyaç duyduğu ürünlerin tedariki amacıyla, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı’nın talebi üzerine varılan karşılıklı mutabakat çerçevesinde ihracata, ancak “Filistin varışlı ve alıcının Filistinli ithalatçı olduğunu” Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı’yla resmi olarak teyit edilmesi durumunda müsaade edildiğini açıkladı.
Bu ürünlerin sadece Filistin tarafından kullanılacağının, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı tarafından birçok kez duyurulduğunu ve bu malların ticaret verilerinden de anlaşıldığını ifade eden Bolat, şu bilgileri paylaştı:
- 2022 yılında, Filistin’in yıllık toplam ithalatı yaklaşık 7,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.
- Filistin, her yıl dolaylı veya doğrudan ithalatının yaklaşık %25’ini Türkiye’den gerçekleştirmektedir.
- 2024 yılında, Filistin’e yönelik ihracatımız yeni istatistik sisteminde kendi kodu ile kaydedilmeye başlanmıştır.
Türkiye-Filistin ikili ticaret mekanizmasının güçlendirilmesi çerçevesinde, her sevkiyat için Filistinli ithalatçılar, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı’na başvurarak sevkiyata ilişkin gerekli bilgilerin elektronik ortamda teyit edilmesini sağlamaktadır. Bu süreçte, ihracat beyannamelerinde gideceği ülke olarak Filistin beyan edilen sevkiyatlarda, Filistinli ithalatçı firmaların öncelikle Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığı’na başvuruda bulunduğu ve bu başvurunun uygun bulunması durumunda, düzenlenen teyit mektubunun ülkemiz elektronik teyit kanalına ulaştırıldığı belirtilmiştir.
Söz konusu ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinin gümrük idarelerince tesciline, ancak iletilen teyit mektubunun alınması ve ürünlerle ilgili değerlendirmelerin tamamlanmasının ardından onay verilmesi halinde izin verilmektedir.
“Filistin’in haklı davasında yanlarında olmaya devam edeceğiz”
Filistin’den yapılan ithalatlarda ise, Filistinli ihracatçıların ülkemize yönelik ihracat başvurusu, Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığı tarafından uygun görülmesi durumunda gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, Filistin’e Serbest Bölgeler ve antrepolardan yapılacak ithalat ve ihracat işlemleri, aynı elektronik onay mekanizması çerçevesinde tamamlanabilmektedir.
Ülkemiz, bu mekanizma ile mazlum Filistin halkının ihtiyaçlarını karşılamaya ve Filistin’in haklı davasında ekonomik olarak yanlarında destek olmaya devam edecektir.