ZONGULDAK’ın Çaycuma ilçesinde bulunan TPAO Filyos Limanı, tarihi bir ana tanıklık etti. Türkiye’nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformu Osman Gazi, 20 yıl sürecek görevine başlamak üzere limana ulaştı. 2026’da aktif üretime geçmesi planlanan platform, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretimi iki katına çıkararak günlük 20 milyon metreküpe ulaştıracak.
6 Römorkör Eşlik Etti, 1 Saatte Limana Bağlandı
Osman Gazi platformu, Kıyı Emniyeti’ne ait Nene Hatun Arama Kurtarma Gemisi ve 6 römorkörün eşliğinde Filyos Limanı’na getirildi. Yaklaşık 1 saat süren manevranın ardından limana başarıyla bağlanan platformun üzerinde, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin resmi de yer aldı.
Yüzer Platform, Türkiye’nin Enerji Hamlesinde Yeni Dönem
Osman Gazi platformu, 298,5 metre uzunluğa, 56 metre genişliğe ve 29,5 metre derinliğe sahip. Platformun:
-
Doğal gaz işleme kapasitesi: 10,5 milyon metreküp/gün
-
Gaz transfer kapasitesi: 10 milyon metreküp/gün
-
Personel kapasitesi: 140 kişi
-
Karaya iletim hattı uzunluğu: 161 kilometre
Bu platformda işlenen doğal gaz, karaya ulaştırılarak ulusal doğalgaz şebekesine aktarılacak.
2026’da Üretime Başlayacak, 8 Milyon Haneye Yetecek
Şu anda Sakarya Gaz Sahası’nda 12 kuyudan 9,5 milyon metreküp/gün gaz üretimi gerçekleştiriliyor. 2026’da Osman Gazi platformunun devreye alınmasıyla birlikte bu miktarın 20 milyon metreküpe çıkması hedefleniyor. Bu üretim, Türkiye’de yaklaşık 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye ulaşacak.
Vali Hacıbektaşoğlu: “Türkiye’nin Geldiği Seviyeyi Gösteriyor”
Platformun Filyos Limanı’na gelişini karşılayan Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Osman Gazi yüzer gaz işleme gemisi dünyada sadece 5 ülkede var, 6’ncısı Türkiye. Bu Türkiye’nin geldiği noktayı gösteriyor. Bu platform, Karadeniz’deki üretimi 2 katına çıkaracak. Ülkemizle, TPAO ile gurur duyuyoruz. Gençlerimize sesleniyorum: Türkiye’nin enerji geleceği burada yazılıyor. Kendilerine, ülkelerine güvensinler ve ‘Türkiye Yüzyılı’nda yürüsünler.”