Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” ile Türkiye’nin yeni yatırım teşvik sistemi resmen yürürlüğe girdi. Yeni sistem, üretimi artırmanın yanı sıra istihdamı güçlendirmeyi, dijital ve yeşil dönüşümü hızlandırmayı ve bölgesel kalkınma farklarını azaltmayı hedefliyor.
Stratejik, Yeşil ve Teknolojik Yatırımlara Öncelik
Yeni sistemle birlikte özellikle yüksek katma değerli, stratejik, dijital ve çevreci yatırımlar öncelikli olarak desteklenecek. Teknoloji odaklı projelere yatırım tutarının %20’sine ve 240 milyon TL’ye kadar nakdi destek sağlanacak. Ayrıca bu yatırımlar için %50 oranında kurumlar vergisi indirimi uygulanacak.
Stratejik yatırımlarda ise yatırım tutarının %15’i ve 180 milyon TL’ye kadar nakdi destek, kurumlar vergisinde ise %40 oranında indirim sağlanacak.
İstihdam ve SGK Destekleri Uzuyor
Yeni sistemle istihdam destekleri de genişletildi. Özellikle organize sanayi bölgelerinde (OSB) yapılan yatırımlarda çalışanların sigorta primi işveren payı 8 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak.
Depremden etkilenen 65 ilçe ve Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki bölgelerde ise bu süre işveren payı için 14 yıl, çalışan payı için 10 yıl olarak uygulanacak.
Finansmana Erişim Kolaylaşıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yeni sistemin yatırımcının finansman yükünü azaltacağını vurguladı. Bakan Kacır, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Yatırımları hızlandırmak üzere faiz/kar payı desteği ile birlikte 11,5 ila 18,4 puan destek sağlanacağını ve bu kapsamda yatırımcılara 240 milyon TL’ye kadar teşvik sunulacağını” ifade etti.
Genel Teşvik Sistemi Kaldırıldı, Seçici Destek Dönemi Başladı
Yeni sistemle birlikte Genel Teşvik Sistemi sona erdirildi. Bu adımla birlikte kapasite fazlası olan sektörler teşvik sisteminden çıkarıldı, tanımlanmamış sektör ve ürün gruplarına teşvik verilmeyecek. Böylece daha seçici, hedef odaklı ve verimli yatırım alanlarına öncelik tanınacak.
Yerli makine üreticilerini korumak amacıyla, teşvik sistemine dahil olmayan yatırımlarda kullanılan ithal makine ve teçhizatın gümrük vergisi muafiyeti de kaldırıldı.
Marmara’dan Anadolu’ya Sanayi Göçü Teşvik Edilecek
Sanayi tesislerinin Marmara’dan Anadolu’ya taşınmasını sağlamak için, 1. Bölge’den 4., 5. ve 6. bölgelere taşınan yatırımlar, gittikleri bölgedeki istihdam teşviklerinden yararlanabilecek. OSB ve endüstri bölgelerinde yapılan yatırımlar için ise bir üst bölge teşvikleri uygulanacak.
Yeni teşvik sistemi, 31 Aralık 2030 tarihine kadar geçerli olacak.