T24 Haber Merkezi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli‘nin Demokrasi ve Mücadele Partisi (DEM) Eş Genel Başkanı ile tokalaşması, AKP Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Suna Kepoğlu tarafından desteklenerek yorumlandı. Ensarioğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen tutukluluğu devam eden eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, “AİHM kararlarının uygulanması, siyasi iklimin nereye evrileceğine bağlıdır. Eğer doğru bir yöne evrilirse, sonuçlarını göreceğiz. Bu siyasi partinin daha önce genel başkanlığını yapmış biri lehine bir miting düzenlenebilirken, Öcalan’ın üzerindeki tecrit konusuyla öne çıkmaları… Ancak, bu dönemin ruhuna uygun davranmaları gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Amida Haber’den Hasan Kösen’e konuşan AKP Diyarbakır Milletvekili Suna Kepoğlu Ataman, Bahçeli ile DEM eş başkanlarının tokalaşmasının ardından Ankara’da bir ılımlı hava oluştuğunu belirterek, “Normalleşmenin ikinci adımı Anayasa olacak.” ifadesini kullandı. Yeni Anayasa çağrısı da yapan Kepoğlu, “Bakırhan’ın Demirtaş çıkışını okudum. Bu, elbette kendi beklentisidir. Türkiye bir hukuk devletidir ve hukukun gereği neyse o olacaktır. Sivil bir anayasada, Kürtlerin, Türklerin, Lazların ve tüm toplum kesimlerinin sorunları ele alınacak ve çözüme kavuşturulacaktır. Dört gözle bu süreci bekliyoruz. Beklentimiz, Türkiye’de kucaklayıcı bir Anayasa’nın çıkmasıdır. Bu Anayasa, ülkenin birlik ve bütünlüğü için kapsayıcı ve kucaklayıcı olacaktır.” şeklinde konuştu.
Orta Doğu’daki gerilimlerin artmasına dikkat çeken AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, “Dış tehlikelere karşı içerde her zaman ortak menfaatlerin, milli birliğin ve dayanışmanın, ortak duruşun dışarıya karşı bir mesaj olacağına inanıyorum. Ülkenin birlik ve bütünlüğünü siyaset yapan herkesin koruması gerekir.” dedi. ‘Bahçeli’nin hamlesinden sonra DEM’in tavrı nasıl olur?’ sorusuna Ensarioğlu, “DEM’den beklenen her zaman Türkiye partisi olması, şiddet dışı demokratik siyaset yöntemlerini benimsemesi ve hala varsa kendi üzerlerindeki vesayeti kaldırarak daha özgür ve demokratik bir siyaseti temsil etmesidir. DEM Parti bunun cevabını kendisi verecek.” yanıtını verdi.
Selahattin Demirtaş Üzerine Açıklama
Demirtaş’ın serbest bırakılmasıyla ilgili tartışmalara değinen Galip Ensarioğlu, “Türkiye’deki tehdit algısını ortadan kaldırmak önemlidir. Yumuşama süreçleri konuşulurken, toplumda bir heyecan ve beklenti yaratıldığı bir dönemde, hemen arkasından tecridin kaldırılması ve özgürlük yürüyüşleri, toplumun beklentileri ile ters düşmektedir. Bu, bir siyasi partinin hakkıdır ve istediği siyaseti kendi belirler. Ancak, böyle bir dönemde yumuşama beklentileri veya karşılıklı farklı taleplerin ardından mitingler düzenlemek, bence dönemin ruhuna aykırıdır.” dedi.
Ensarioğlu, “Böylesi bir yürüyüş yerine farklı bir miting tertip edebilirler. Keşke o mitingi Demirtaş adına yapsalardı. Demirtaş, nihayetinde bir siyasi partinin genel başkanıdır. AİHM kararlarının uygulanması, siyasi iklimin nereye evrileceğine bağlıdır. Eğer doğru bir yöne evrilirse, sonuçlarını göreceğiz. Bu siyasi partinin daha önce genel başkanlığını yapmış biri lehine bir miting düzenlenebilirken, Öcalan’ın üzerindeki tecrit konusuyla öne çıkmaları – bunu siyasi parti olarak yapabilirler – ama dönemin ruhuna uygun davranmaları gerekir. Olumlu bir seyrine yardımcı olmak yerine, hemen böyle bir şeyin ardından iklimi bozacak hareketler, kendi tercihleridir, ancak bunlardan uzak durmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu, onların niyetini açıkça gösterir.” şeklinde konuştu.
TIKLAYIN – Devlet Bahçeli yeni yasama yılının açılışında DEM Partililerle tokalaştı
TIKLAYIN – Fatih Altaylı: AKP’nin ‘Barış Süreci’ başlatmak istediği konuşuluyor, Bahçeli’nin el sıkması, iknanın ilk adımı
TIKLAYIN – DEM Parti: Bahçeli ile tokalaşma, mecliste yeni bir diyalog kapısı açabilir
TIKLAYIN – Bahçeli’den DEM Parti’ye “Türkiye partisi olma” çağrısı: Uzattığım el, milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır