1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Cevdet Yılmaz’dan Enflasyon Hedefleri ve Ekonomik Durum Açıklamaları

Cevdet Yılmaz’dan Enflasyon Hedefleri ve Ekonomik Durum Açıklamaları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enflasyon Hedefleri ve Ekonomik Durum

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gerçekleştirdiği açıklamada, “Gelecek yıl enflasyonu 20’nin altına düşürmeyi hedefliyoruz. 2026’da ise ülkemizi yeniden tek haneli rakamlarla buluşturmayı arzuluyoruz.” dedi. Yılmaz, Ümraniye İş Dünyası Buluşması’nda yaptığı konuşmada, enflasyon oranlarını tek haneli rakamlara indirme hedeflerini vurguladı.

Yılmaz konuşmasında, “Bu süreçte başından itibaren ‘üç dönem’ olacağını belirttik. Öncelikle geçiş dönemi, ardından dezenflasyon dönemi ve en son olarak kalıcı fiyat istikrarı dönemi. Geçiş dönemini bu yılın haziran ayı itibarıyla tamamlamış olduk.” ifadesini kullandı. Geçen yıl, deprem olmasına rağmen bütçe açığının milli gelire oranının %5.2 olduğunu, bu yıl içinse beklentilerinin %4.9 olduğunu belirtti. “Geçen yıl, depremin etkisiyle bazı ekonomistler bütçe açığının %10’a kadar yükselebileceğini öngörüyorlardı; fakat bu gerçekleşmedi. Aslında, geçen yılki %5.2’den deprem harcamalarını düştüğümüzde, gerçek bütçe açığımız %1.6 seviyesindedir.” şeklinde konuştu.

Cevdet Yılmaz, cari açığın geçen yılın ortalarında 60 milyar dolara yaklaştığını, şu anda ise 20 milyar doların altında bir rakamla karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Yıl sonu itibarıyla cari açığın milli gelire oranının %1.7 olacağını ifade etti. Yılmaz, “CDS” olarak adlandırılan ülke risk priminde ciddi bir gerileme gözlemlendiğini, Merkez Bankası rezervlerinin 27 Eylül itibarıyla tarihi rekor seviyeye ulaştığını, brüt rezervlerin 157.4 milyar dolar olduğunu belirtti.

“2026’da yeniden ülkemizi tek haneli rakamlarla buluşturmak istiyoruz”

Haziran ayı ile birlikte dezenflasyon dönemine geçildiğine dikkat çeken Yılmaz, “Başından beri ‘Yılın ikinci yarısında belirgin bir düşüş olacak.’ dedik. Mayıs ayına kadar enflasyon oranı arttı, mayıs ayında tepe noktasını gördük. Mayıs ayından bu yana enflasyon oranında 26 puanın üzerinde bir düşüş yaşandı. Burada fiyat düşüşünden bahsetmiyoruz, yalnızca enflasyon oranının düşüşünden söz ediyoruz. Bu ayrımı yapmak son derece önemlidir.” dedi.

Son açıklanan enflasyon rakamının %49.4 olduğunu ve uzun bir aradan sonra %50’nin altını gördüklerini kaydeden Yılmaz, “Yıl sonunda %41.5 gibi bir oranı Orta Vadeli Programımızda öngörüyoruz. Gelecek yıl enflasyonu 20’nin altına düşürmeyi hedefliyoruz. 2026’da ise ülkemizi yeniden tek haneli rakamlarla buluşturmayı istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Yılmaz, son 1 yıl içinde Türkiye’de 1 milyonun üzerinde istihdam artışı olduğunu kaydederek, 2024’ün ikinci çeyreğinde toplam çalışan sayısının 32 milyon 661 bin kişiye ulaşacağını, bunun tarihi bir zirve olduğunu ifade etti. Yıl sonunda ihracatın 264 milyar dolar olmasını hedeflediklerini belirten Yılmaz, tüm bu gelişmelerin Orta Vadeli Programın etkin bir şekilde çalıştığını ve sonuçlar ürettiğini gösterdiğini dile getirdi.

Cevdet Yılmaz, para politikasının önemine vurgu yaparak, “Maliye politikası da oldukça kritik bir rol oynamaktadır. Ancak ekonomik programımızda üçüncü bir unsur daha bulunmaktadır; o da yapısal reformdur. Para politikaları ve maliye politikalarını, verimliliği ve rekabet gücünü arttırıcı yapısal reformlarla birleştirdiğinizde, çok daha etkili bir programı hayata geçirme imkanınız olur.” dedi. Geçen yıl yaptıkları yenilikle Orta Vadeli Program’a yapısal reform takvimi eklediklerini ve bu yıl da bunu güncelleyerek devam ettirdiklerini sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Cevdet Yılmaz’dan Enflasyon Hedefleri ve Ekonomik Durum Açıklamaları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Ülke ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!