Gıda, ilaç ve kozmetik gibi birçok sektörde değerli bir bileşen olarak kullanılan “dünyanın en pahalı baharatı” olarak bilinen safran, bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle beklenenden daha erken çiçek açtı. M.Ö. 1500’lü yıllara kadar uzanan tarihi ile safran, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemli bir yer tutan ve günümüzde de “mutluluk iksiri” olarak anılan bir bitki türüdür.
Safran, kanser, öksürük, astım, bronşit ve cilt hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa fayda sağlamakta; ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve hormon dengesine katkı sağlaması sayesinde geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmektedir. Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyama özelliği ile dikkat çeken safran, bu yılki hasat dönemi için köylerde büyük bir heyecan yaratmıştır.
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işaretle tescillenen safran, Yukarıçiftlik köyünün ekonomisini ve sosyal yapısını da olumlu yönde etkilemiştir. Her geçen yıl, mor yapraklı safran tarlalarını görmek isteyen on binlerce yerli ve yabancı turist, bu köyü ziyaret etmektedir. Bu önemli gelişmeler sonucunda köyün bir mahallesine de “Safran Çiçeği” ismi verilmiştir.
İlçenin en büyük safran üreticisi olan İsmail Yılmaz, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu sene Ağustos ayında safran dikimi yaptık. Yeni dikimleri Ağustos ayında gerçekleştirdik. Havalar çok iyi gitti ve yeterince yağmur aldı. Bu yüzden çiçeklenme biraz erken başladı. Muhtemelen bu, kaliteli bir ürün alacağımızı gösteriyor.” şeklinde konuştu.
Yılmaz, 20 dönümden fazla alanda safran üretimi gerçekleştirdiklerini belirterek, “Köyümüzde toplamda 40 dönümün üzerinde safran üretiliyor. Ayrıca, köyümüzde 11-12 kişi civarında safran üretimi yapan çiftçi var.” ifadelerini kullandı. Çiçeklenmenin Kasım ayının 15’ine kadar devam etmesini beklediklerini aktaran Yılmaz, “Geçtiğimiz yıl safranın kilogramını 320 liradan sattık ve bu yıl da aynı fiyat üzerinden satış yapıyoruz. Ancak hasat sonrası rekolteye göre yeni ürünün fiyatı netleşecektir.” dedi.
Geçen yıl safran tarlasını 45-50 bin kişinin ziyaret ettiğini hatırlatan Yılmaz, “Bu sene, erken çiçeklenmenin yanı sıra daha fazla misafir bekliyoruz. Bu durum, köyümüzün neredeyse tamamının safran üretmesi ile de doğrudan bağlantılı.” şeklinde görüşlerini paylaştı.
Yılmaz, safranın Avrupa Birliği coğrafi işaretini almasının ardından değerinin daha da artığını ve kalitesinin yükseldiğini vurguladı.
“170 bin çiçekten 1 kilogram safran elde ediliyor. 2018 yılında ilk safran ekimini gerçekleştirdim. O günden bu yana safran üreticisi sayısı arttı ve köyümüz dünya çapında tanınmaya başladı. Mahallemizin bir kısmı da şu anda Safran Mahallesi olarak anılıyor. Bu, bizim için oldukça gurur verici. Google’da arama yaptığınızda ya da haritalarda safran tarlaları aradığınızda sistem sizi bu köye yönlendiriyor.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.