İ.U.’nun Silikon Yutma Olayı ve Sonrası
50 yaşındaki İ.U., 2023 yılının Ekim ayında diş çekimi sonrası implant ölçüsü almak üzere diş hekimine başvurdu. Ancak, yapılan ölçüm sırasında kullanılan silikon malzemeyi farkında olmadan yuttu. Bu olayın ardından İ.U., bir süre sonra nefes darlığı ve öksürük şikayetleri ile hastaneye gitmek zorunda kaldı. Yapılan muayenelerde İ.U.’ya astım tanısı kondu.
1,5 yıldır astım tedavisi gören İ.U., daha sonra Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit’e başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda ise durumun ciddi bir farklılık gösterdiği ortaya çıktı. Tomografi ve bronkoskopi işlemleri neticesinde, akciğere yerleşmiş olan maddenin yutulan silikon olduğu belirlendi.
“YABANCI MADDENİN SİLİKON OLDUĞUNU TESPİT ETTİK”
Prof. Dr. Şenyiğit, hastanın akciğere kaçan maddenin varlığını hissedebildiğini ancak durumu fark etmediğini belirtti. Akciğerde kalan bu maddenin zamanla akciğer dokusunun bir parçası haline geldiğini ifade eden Şenyiğit, “Hastamıza ne yazık ki 2 yıldır astım tanısı konmuş ve sürekli tedavi edilmiştir. Bize geldiğinde yapılan tomografide sağ akciğer ana bronşunun distalinde şüpheli bir lezyon tespit ettik. Uyguladığımız bronkoskopi ile yabancı maddenin silikon olduğunu belirledik. Silikonu çıkardıktan sonra hastada belirgin bir rahatlama meydana geldi” dedi.
Diş ölçümleri sırasında silikon kullanmanın risklerine dikkat çeken Prof. Şenyiğit, “Bu yumuşak madde akciğere kaçabileceği için büyük bir dikkat gerektirir. Zamanla bronş yapısının özelliğini alabilir ve uzun bir süre boyunca kendini belli etmeyebilir. Bu tür durumlarda nefes darlığı ve öksürük gibi belirtiler ortaya çıktığında mutlaka dikkatli olunması gerekir” şeklinde konuştu.
Son olarak, hastanın silikon çıkarıldıktan sonra, “Dün çıkarıldı ve hastamız dünden beri hiç öksürmediğini ifade ediyor. 24 saat geçmesine rağmen hasta, kendini çok daha rahat hissettiğini belirtmekte” ifadelerini kullandı.