1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Organik Fasulye Hasadı: Alın Teriyle Gelen Bereket

Organik Fasulye Hasadı: Alın Teriyle Gelen Bereket

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Organik Fasulye Hasadı: Alın Teri ve Emekle Toplanan Verim

Üreticilerin toprakla buluşturdukları, zirai ilaç ve gübre kullanmadan organik olarak yetiştirdikleri fasulyeler, yılların birikimi ve alın teriyle hasat edildi. Binbir emekle toplanan bu değerli fasulyeler, ilk olarak kurutulmaya bırakılıyor, ardından sap ve kabuğundan ayrılmak için patoza vurularak çuvallara dolduruluyor. Fasulyenin tarladan sofraya geçişindeki zahmetli yolculukta bu yıl elde edilen yüksek verim, hem tarlada çalışanları hem de üreticileri sevindiriyor.

Güle Oynaya, Şarkılı Türkülü Fasulye Hasadı

30-40 senedir tarımla ve çiftçilikle uğraşan Bilgehan Sancar, fasulye hasadını şarkılar ve manilerle renklendiriyor. Bir an olsun yorulmayan ve dur durak bilmeden tarlada gün boyunca çalışan Sancar, “Aşk ile çalışan yorulmaz, bizler neşeyle çalışarak emeğimizi keyifli hale getiriyoruz” diyor. Geçtiğimiz yıl hasat öncesi fasulyenin don vurduğunu ve koca tarladan sadece 5-6 kilo fasulye aldıklarını belirten Sancar, bu yılki yüksek rekolteyi ise şöyle ifade ediyor: “Allah’a şükürler olsun, bu sene Mevla’m çok verdi. Hasadımız güzel oldu, bol oldu. Emek verdik, alın teri döktük ve karşılığını aldık. Bundan sonrası için patates hasadına başlayacağız. Fırınlık ve yemeklik patateslerimiz var, onlara da geçiş yapacağız. Elimizden geldiği kadarıyla alın terini akıtmaya çalışıyoruz.”

Kilosu 150 Liradan Başlıyor

Sancar, bölgede ince uzun, yuvarlak ve İspir fasulyesi olarak 3 çeşit fasulye bulunduğunu ve vatandaşların ekonomik durumlarına göre tercih yaptıklarını aktarıyor. Fasulyenin kilo fiyatının 150 liradan başladığını belirten Sancar, İspir fasulyesi olarak bilinen fasulyenin fiyatının ise 300 lira olduğunu kaydediyor ve ekliyor: “Şu an elimde 3 çeşit fasulye mevcut. Biri ince, uzun, beyaz Bayburt fasulyesi. Diğeri, Bayburt’un yuvarlak fasulyesi, yani şeker fasulye dediğimiz yuvarlak fasulye. Biz ona Bayburt’ta ‘gundul’ fasulye diyoruz. Üçüncüsü ise İspir fasulyesi, onun kilosu 300 lira. O, pembeliği ve ismi nedeniyle biraz daha pahalı. İnsanlar tadına, lezzetine ve kalitesine göre tercih yapıyorlar. Müşteriler önce numunelik alıyor, 1-2 kilo deniyor, sonra beğendiği fasulye için talepte bulunuyorlar. Bayburt gundul fasulye istiyorsa onu veriyoruz, ince beyaz istiyorsa ondan veriyoruz. İspir fasulyesinin fiyatı 300 lira, hangisini beğenirse onu veriyoruz. Şu ana kadar hiçbir şikayet almadık, fasulyelerimiz kabuk atmıyor, çabuk pişiyor. Akşamdan suya konulduğunda da şişiyor, fındık kadar oluyor. Biz de ailece bu ürünleri üreterek geçimimizi sağlıyoruz. Tarım yapıyoruz, çiftçilikle uğraşıyoruz.”

Küçük bir çiftçi olmasına rağmen tarladan 1 tona yakın fasulye aldığını ifade eden Sancar, “Allah’ım 7 bin bereket versin, bu sene verimimiz çok oldu” diyerek sözlerini sürdürüyor: “Bu sene şükürler olsun, rekoltemiz ve verimimiz çok yüksek. Beklentilerin üzerinde bir fasulye oldu. Küçük çiftçi olmama rağmen bir tona yakın tarladan fasulye aldım, Allah’ım 7 bin bereket versin. Bu sene verimimiz çok güzel, çok şahane. Organik tarım yapıyoruz, gübre falan kullanmıyoruz. Emeklerimizin karşılığını hakkıyla aldık.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Organik Fasulye Hasadı: Alın Teriyle Gelen Bereket

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Ülke ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!