SPK’dan Yeşil ve Sürdürülebilir Finans Alanında Önemli Açıklama
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılan bir açıklamada, iklim krizi, Kovid-19 pandemisi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi küresel gelişmelerin, dünya genelinde sürdürülebilir finans yaklaşımını ve yeşil tahvil gibi yenilikçi finansal araçların önemini artırdığı vurgulandı. Bu bağlamda, Türkiye’de 100. Yıl Türkiye Planı çerçevesinde hazırlanan 11. Kalkınma Planı (2019-2023) ve 2021 Ekonomi Reformları Paketi eylemleri ile birlikte, 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla onaylanan Paris İklim Anlaşması kapsamında ilan edilen Ulusal Katkı Beyanı doğrultusunda, iklim değişikliğine uyum sağlamak ve bu alandaki riskleri azaltmak amacıyla gerekli finansman araçlarının geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Bu çerçevede, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 1. ve 128/e maddeleri uyarınca, ‘Yeşil Borçlanma Aracı, Sürdürülebilir Borçlanma Aracı, Yeşil Kira Sertifikası ve Sürdürülebilir Kira Sertifikası Rehberi’ ile ilgili düzenlemelerin, Kurul Karar Organı’nın i-SPK 128.18 sayılı İlke Kararı ile kabul edildiği kamuoyuna duyurulmuştur.
Yeşil ve sürdürülebilir borçlanma araçları için belirlenen “proje seçimi”, “ihraçtan elde edilen fonun kullanımı”, “fon yönetimi” ve “raporlama” gibi konular, anılan rehberde kamuyu aydınlatma ve raporlama yükümlülükleri ile dış değerlendirme hizmeti sunumu açısından “yükümlülük” ve “tavsiye” niteliğindeki kurallar ile düzenlenmiştir. Ayrıca, dünya genelinde ve Türkiye’de yeşil ve sürdürülebilir borçlanma aracı ile kira sertifikası ihraçlarına olan talebin giderek arttığı gözlemlenmektedir.
Açıklamada, sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmak için bir yol haritası olarak kabul edilen bu gelişmelerin yanı sıra, Türkiye’de sosyal yönü güçlü ve daha büyük faydalar sağlayan projelerin finansmanını desteklemek amacıyla Yeşil, Sürdürülebilir ve Sosyal Sermaye Piyasası Araçları Rehber Taslağı’nın hazırlandığı ifade edilmiştir. Bu rehber, yeşil, sürdürülebilir ve sosyal tahvil alanında en yaygın kabul gören küresel standartları belirleyen Uluslararası Sermaye Piyasaları Derneği (ICMA) tarafından belirlenen Yeşil Tahvil İlkeleri, Sürdürülebilir Tahvil İlkeleri ve Sosyal Tahvil İlkeleri esas alınarak oluşturulmuştur.
Rehber ile birlikte, yeşil, sürdürülebilir ve sosyal sermaye piyasası araçlarına yönelik düzenlemeler, bu araçların projeleri, çerçeve belgeleri, raporlama süreçleri ve dış değerlendirme hizmetleri konularında detaylı bilgiler sunulması hedeflenmektedir. Ayrıca, uluslararası finansal piyasalardaki gelişmelerin Türkiye sermaye piyasalarına entegre edilmesi ve sürdürülebilirlik temalı ihraç çeşitliliğinin artırılması amacıyla ICMA Sürdürülebilirlik Bağlantılı Tahvil İlkeleri doğrultusunda ayrı bir Sürdürülebilirlik Bağlantılı Sermaye Piyasası Araçları Rehber Taslağı da hazırlanmıştır.
Sürdürülebilirlik Bağlantılı Sermaye Piyasası Araçları Rehber Taslağı, sürdürülebilirlik bağlantılı sermaye piyasası araçlarına ilişkin genel esaslar ve temel bileşenler ile dış değerlendirme hizmetlerine yönelik düzenlemeleri içermektedir. Bu rehberle, ihraççılar, önceden tanımlanmış, ölçülebilir ve kıyaslanabilir sürdürülebilirlik hedefleri ile bu hedeflerin performansının dış değerlendirme ile doğrulanması konusunda teşvik edilmektedir.
Tüm bireyler ve kuruluşlar, 16 Eylül 2024 tarihine kadar Yeşil, Sürdürülebilir ve Sosyal Sermaye Piyasası Araçları Rehber Taslağı ile ilgili görüş ve önerilerini yesilsurdurulebilirsosyalrehber@spk.gov.tr adresine, Sürdürülebilirlik Bağlantılı Sermaye Piyasası Araçları Rehber Taslağı’na ait görüşlerini ise surdurulebilirlikbaglantilirehber@spk.gov.tr adresine iletebilir veya yazılı olarak Kurul’a gönderebilirler.