1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Araştırma Komisyonu Kuruldu

Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Araştırma Komisyonu Kuruldu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

T24 Haber Merkezi

T24 Haber Merkezi

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla bir araştırma komisyonu kuruldu. Bu komisyon, çalışmalarının ardından hazırlayacağı raporu Meclis Genel Kurulu’na sunacak. Genel Kurul’da yapılan oylama ile kabul edilen önerge ile birlikte çocukların şiddet, ihmâl ve istismardan korunması için bir Meclis Araştırma Komisyonu da oluşturuldu.

Komisyon, 22 üyeden oluşacak ve çalışma süresi 3 ay olarak belirlendi.

Saadet Partili Özbudun: Eleştiriler göz ardı ediliyor

Önerge üzerine söz alan Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, Türkiye’de sadece kadınların değil, çocukların, erkeklerin ve sağlık görevlilerinin de yaşama hakkını koruyamaz hale geldiğini vurguladı. Özbudun, “Bizim en iyi niyetle yaptığımız eleştiriler burada göz ardı ediliyor. 20 Mart 2021’de, Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’ya aykırı bir kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye çekildi. Biz bunu yargıya taşıdık ama yargı üzerindeki siyasi baskılar sonucu sonuç alamadık. Hükümet üyeleri, popülist politikalarla oy devşirmenin peşinde. Oysa sözleşme, aile içi şiddeti önlemeye yönelik düzenlemeler içeriyordu, ama kamuoyu yanlış bilgilendirildi. Bu komisyonun kurulması halinde, sözleşmenin içeriğiyle ilgili kamuoyunu doğru bilgilendirmek için bir çalışmanın yapılmasını arzu ediyoruz.”

İyi Partili Sunat: Zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız var

İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, “Hukukun katledildiği bir ülkede, ceza sistemimizdeki hafifletici sebepler, iyi hal indirimleri ve yetersiz denetimler suça davetiye çıkarıyor. Toplumda bir çözülme yaşandığını görmek için sadece gündüz kadın programlarının reytinglerine bakmak yeterli. Bir sözleşme ve yasalar tek başına kadına şiddeti önleyemez; ancak İstanbul Sözleşmesi, bu konuda ülkeler için bir yol haritası sunuyordu, siz bunu kaldırdınız. Zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız var. Eğitime ve kadına yönelik şiddete karşı olan samimi erkeklerin seslerinin kadınlardan daha gür çıkmasına ihtiyacımız var.”

DEM Partili Çelenk: Diyaloğa açık olmadığınızı boş sıralardan biliyoruz

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, “Kadın cinayetleri politiktir. Her parti kendi perspektifinden bu konuyu anlamlandırmaya çalışıyor ama bu, siyaset üstü bir mesele. Kadın katli vakaları çok yakınımıza geldi. Kadın, mülk olarak görülüyor; sözünden çıktığında ya da terk ettiğinde yok edilebilecek bir eşya gibi. Narin, günlerce kendi evinde katledildi. Narin’den bugüne 27 kadın ve çocuk daha öldürüldü. Siz burada konuşmuyorsunuz, sadece nutuk atıyorsunuz. Diyaloğa açık olmadığınızı boş sıralardan biliyoruz. İktidar partisi olarak, ortak bir konuya imza attığınızda burada konuşmak zorundasınız.”

CHP’li Ersever: Kadınların sokağa çıkmaya korktuğu bir ülke olduk

CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever ise, “Korku iklimi, günlük hayatı tehdit eder bir noktaya ulaştı. Kadınlar sokağa çıkmaya korkuyor. Bahsettiğiniz Türkiye Yüzyılı’nda yoksulluk, açlık, kadın ve çocuk cinayetleri, taciz gibi sorunlar ülkenin temel meseleleri haline geldi. Tüm bunlar karşısında kör, sağır, dilsiz bir hükümet var. Eylül ayında 34 kadın katledildi, 20 kadın şüpheli bir şekilde öldürüldü. 2010 yılından bu yana 5696 kadın hayattan koparıldı. 2023 yılında 28 kadın koruma altındayken öldürüldü. Bu cinayetlerin altında yatan sosyal ve ekonomik nedenler araştırılmadı. İstanbul Sözleşmesi’ne imza attığımız 2011 yılı, en az kadın cinayetinin yaşandığı yıl olarak tarihe geçti. Tarikat ve cemaatlerin baskısını insan hayatının önüne koydunuz. İstanbul Sözleşmesi’ni rafa kaldırdınız, cezasızlığı yaygın hale getirip ‘iyi hal indirimleri’ ile katilleri serbest bıraktınız. 6284 sayılı yasa etkili bir şekilde uygulanmış olsaydı, belki birçok kadın hayatta olacaktı.”

AKP’li Erdoğan: Kadın konusu her zaman öncelikli olmuştur

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AKP Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan, “Son günlerde ardı ardına yaşanan çocuk ve kadınlara yönelik şiddet olayları hepimizi derinden sarstı. Kadına yönelik şiddet, coğrafi sınırları aşan ve canımızı yakan evrensel bir sorundur. Dünyanın her yerinde insanlığın en büyük problemi. Partimizin iktidarları döneminde, kadın konusu her zaman öncelikli olmuştur. Kadına şiddetle mücadelede çağ atlatan yasal düzenlemeler yaptık. Genç kızların, kılık kıyafetleri nedeniyle istediği mesleği seçememesi ve üniversite kapılarından çevrilmesine son verdik.”

DEM Partili Kılıç Koçyiğit: Somut adımlar bekliyoruz

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, AKP’li Erdoğan’ın konuşmasına tepki göstererek, “AKP grubunun yaptığı konuşmayı kabul etmiyoruz. Şiddet yaşanırken hiçbir şey yapmadıkları gerçeği ortada. Kız çocukları başörtüsü yasağının kaldırılmasından sonra okula gidebildi deniliyor; ama bugün ekonomik zorluklar nedeniyle kız çocukları ne üniversiteye ne okula gidebiliyor. ‘Kadın katilleri için cezasızlık algısı var’ diyorsunuz. Cezasızlık algısı yok, cezasızlık var. Somut adımlar bekliyoruz, süslü sözler duymak istemiyoruz. Bu Meclis, İstanbul Sözleşmesi’ne dönülmesi için irade beyanında bulunmalıdır.”

İlgi çeken haberler…

  • TIKLAYIN – İşte belgesi: Köfteci Yusuf’la ilgili domuz eti tespiti, şubat ve mart aylarındaki iki raporla yapılmış
  • Merak edilen soruyu uzmanı yanıtladı: Domuz eti dana etinden pahalı olmasına rağmen neden tercih ediliyor?
  • TIKLAYIN – Son seçim anketi: CHP ile AKP arasında yüzde kaç oy farkı var? Kararsız seçmen sayısı artıyor mu?
  • TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Kürt siyaseti aynı suda ikinci kez yıkanır mı?

“Yunanistan’da Müslüman, Türkiye’de gavur tohumu”; Kayıp bir kuşağın hikâyesi ‘Mübadele’

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Araştırma Komisyonu Kuruldu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Haber Ülke ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!