Bloomberg’ten Selcan Hacaoğlu ve Fırat Kozok’un kaleme aldığı habere göre, Türkiye, aylar önce BRICS’e katılmak için resmi başvuruda bulunmuştu. Bu başvuru, Avrupa Birliği’ne (AB) katılma konusunda yaşanan uzun süreli hayal kırıklığının bir yansıması olarak değerlendiriliyor. BRICS’in genişleme gündeminin, 22-24 Ekim tarihlerinde Rusya’nın Kazan kentinde yapılacak zirvede detaylı bir şekilde ele alınacağı belirtiliyor.
Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, Bloomberg’in yorum talebine cevap vermezken, Odatv’nin Dışişleri Bakanlığı kaynakları, bu konuda herhangi bir bilginin paylaşılmadığını ifade etti.
TÜRKİYE’NİN İSTEĞİNİ HAKAN FİDAN DUYURMUŞTU
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bu yılın Haziran ayında Çin’e gerçekleştirdiği ziyarette, Türkiye’nin BRICS’e katılmak istediğini dile getirmiş ve bu organizasyonun Avrupa Birliği’ne karşı güçlü bir alternatif olabileceğini vurgulamıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Türkiye’nin BRICS üyelik talebiyle ilgili sorulara, birliğin kapılarının açık olduğunu ve adaylık için belirli kriterlerin bulunduğunu belirterek yanıt verdi.
Türkiye, 2013 yılında (FETÖ tarafından gerçekleştirilen) Rusya uçağının düşürülmesiyle gerilen siyasi ilişkileri yumuşatmak amacıyla BRICS’e tam üye olma girişiminde bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018 yılında Johannesburg’da düzenlenen BRICS zirvesine katılarak bu süreçte önemli bir adım atmıştı. Ayrıca, 2022 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Türkiye’yi BRICS’e katılmaya davet etmişti.
BRICS NEDİR?
İsmini ilk katılımcı ülkelerin baş harflerinden alan BRICS grubu (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika), Batı merkezli ekonomik sistemlere karşı alternatif bir ekonomik topluluk olarak yorumlanmaktadır. İlk kez 2001 yılında ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs yönetim kurulu başkanı Jim O’Neill tarafından hazırlanan ‘Building Better Global Economic BRICS’ raporunda kullanılan ‘BRIC’ terimi, 2011 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin birliğe katılımıyla birlikte “BRICS” olarak adlandırılmıştır.
BRICS, başta Çin ve Rusya olmak üzere, Amerikan dolarının küresel hegemonyasını kırmak isteyen ülkelerin oluşturduğu bir birliktir. Bu grup, bünyesinde bulunan Yeni Kalkınma Bankası (NDB) ve Durumsal Rezerv Düzenlemesi (CRA) gibi kuruluşlar aracılığıyla, proje finansmanları ve uluslararası döviz rezervleri zayıflayan, kısa süreli ödemeler dengesi krizi yaşayan ülkelere likidite sağlamak amacıyla Dünya Bankası ve IMF’ye alternatif olmayı hedeflemektedir. Böylece, BRICS, üye ülkelerin ekonomik istikrarını artırmayı ve bağımsız bir ekonomik yapı oluşturmayı amaçlamaktadır.