Uluslararası Af Örgütü’nden Suudi Arabistan’da İdamlar Üzerine Çarpıcı Rapor
Uluslararası Af Örgütü, geçen pazartesi günü yayımladığı raporda, 2024 yılı itibarıyla Suudi Arabistan’da 198 kişinin idam cezasına çarptırıldığını açıkladı. Bu sayı, 1990’dan bu yana Suudi Arabistan’da kaydedilen en yüksek idam sayısı olarak dikkat çekiyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, “Suudi yetkililer, insan hayatını umursamadıklarını göstererek kan banyosu yapıyorlar. Ölüm cezası, muhalefet ve uyuşturucu gibi pek çok suça karşı insanlık dışı bir cezadır” şeklinde konuştu.
DEFALARCA SÖZ VERDİLER Af Örgütü, Suudi Arabistan hükümetinin idam cezasının sınırlandırılması yönünde çeşitli sözler verdiğini ancak bu sözlerin yerine getirilmediğini vurguladı. Örgüt, adil yargılamaya ilişkin uluslararası standartlara uyulmadığını ve yargılanan bireylere güvence verilmediğini belirterek derin bir üzüntü duyduklarını ifade etti.
HER İKİ GÜNDE BİR İDAM Ayrıca, raporda dikkat çekici bir veri de yer aldı: 38’i yabancı uyruklu olmak üzere toplam 53 kişi, uyuşturucu suçlarından idam cezasına çarptırıldı. Mayıs ve Haziran aylarında idam edilen 3 kişinin Suriyeli ve Nijeryalı oldukları bildirildi. Örgütün verilerine göre, Temmuz ayında her iki günde bir idam gerçekleştirilmiş durumda. Geçen Pazartesi günü ise Tebük hapishanesinde iki Mısırlı, uyuşturucu suçundan dolayı idam edildi. Bu infazlar, benzer suçlardan hüküm giyen mahkumlar arasında büyük bir korkuya yol açtı.
İDAM CEZASI SİLAH OLARAK KULLANILIYOR Uluslararası Af Örgütü, Suudi Arabistan’ın idam cezasını bir baskı aracı olarak kullandığını ifade etti. 2011 – 2013 yılları arasında, hükümet karşıtı protestoları destekledikleri gerekçesiyle ülkedeki Şii azınlık üyeleri ağır bir şekilde cezalandırıldı.
DÜNYADA DURUM NE? Dünya genelinde 2024 yılında toplam 1.153 idam cezası infaz edildi. Bu idamların 853’ü İran’da gerçekleşirken, İran’ı Suudi Arabistan, Çin, ABD ve Somali takip ediyor.
“ILIMLI İSLAM” SUUDİ ARABİSTAN Suudi Arabistan Kralı Muhammed bin Salman, 2017 yılında ülkesinde “ılımlı İslam”ın hakim olması için çalıştığını belirterek, “Eskiden olduğumuz yere geri döneceğiz. Dünyaya ve tüm dinlere açık bir ılımlı İslam ülkesi olacağız. Çok yakında radikalizmi bitireceğiz” ifadelerini kullanmıştı.