Yemeği ailece veya arkadaşlarla paylaşmanın değeri asla kaybolmadı, ancak bu durumu bir zorunluluk olarak görmek giderek daha az yaygın hale geliyor. Associated Press’in haberine göre, dünya genelinde yalnız başına yemek yeme trendi hızla yaygınlaşıyor. Restoranlar da bu yeni akıma uygun düzenlemeler yapmaya başladılar. Restoran rezervasyon sitesi OpenTable’ın verilerine göre, ABD’de tek başına yemek için yapılan rezervasyonlar son iki yılda %29, Almanya’da bu yıl %18, İngiltere’de ise %14 oranında artış gösterdi. Japonya’da ise yalnız yemek yiyenlerin sayısı %23 oranında artarken, Japonca’da bu durumu tanımlayan özel bir terim de mevcut: “Ohitorisama”… Bu terim, “yalnız” anlamına geliyor.
Sessizliğin Keyfi
San Francisco’da yaşayan kanser araştırmacısı Parisa Imanirad, evli ve geniş bir sosyal çevreye sahip olmasına rağmen haftada bir veya iki kez yalnız başına bir restorana gitmeyi tercih ediyor. Parisa, “Lokantada tek başıma yemek yemek, düşünmek için bana zaman sağlıyor. Bu esnada telefon kullanmıyorum ve sessizliğin tadını çıkarıyorum,” diyor. Restoran eleştirmeni Shawn Singh de sık sık tek başına yemek yediğini belirtirken, kadın gezginlere yönelik bir web sitesinin CEO’su Carolyn Ray, “Bir lokantaya yalnız giden kadınlar, kendilerine kötü davranılırsa orayı terk etsinler,” şeklinde bir tavsiye veriyor.
Öz Sevgi ve Öz Bakım
Restoran rezervasyon platformu Opentable’ın CEO’su Debby Soo, “Yalnız yemek yemenin bir parçası olarak uzaktan çalışmanın etkisi büyük. Ancak bunun ardında ‘bireyselleşme’ gibi daha derin nedenler olduğunu düşünüyorum. Günümüzde yalnızlıktan keyif alma hareketi giderek yaygınlaşıyor; öz sevgi ve öz bakım temaları da artış gösteriyor,” diyor. Pew Araştırma Merkezi’nin verilerine göre, hem ABD ve Avrupa’da hem de Japonya’da yalnız yaşayan bireylerin sayısının artması, solo yemek yeme trendinin genişlemesine katkı sağlıyor.
Sosyalleşmenin Yeni Algısı
ABD’deki Penn State Üniversitesi’nde konaklama yönetimi profesörü olan Anna Mattila, “Kovid pandemisi, dışarıda yemek yerken sosyalleşmenin önemini azalttı. Sosyal normlar köklü bir değişim gösterdi. Artık tek başına yemek yiyenlere acıyarak bakılmıyor. Ayrıca akıllı telefonlar sayesinde istediğiniz kişiyle her yerde bağlantı kurmak mümkün,” diyor. Japon araştırmacı Masahiro Inagaki ise, “Artık aile restoranları bile tek başına yemek yiyenler için özel düzenlemeler yapıyor, onlara uygun menüler ve küçük porsiyonlar hazırlanıyor,” şeklinde ekliyor.