Yom Kippur ve Olası Güvenlik Tehditleri
Yahudi takvimine göre ‘Kefaret Günü’ olarak bilinen Yom Kippur bayramı, bu yıl 11 Ekim gecesini 12 Ekim’e bağlayan gece kutlanacak. Yom Kippur, Yahudiler için bireysel ve toplumsal arınma, öz eleştiri ve yeniden doğuşu simgeliyor. Bu yılki kutlamalar sırasında, İran’dan İsrail’e ya da İsrail’den İran’a yönelik olası saldırı ihtimalleri üzerine çeşitli yorumlar yapıldı.
BAYRAMLARDA SALDIRI TARİHİ
Tarihte önemli bir yer tutan Yom Kippur bayramı, 6 Ekim 1973 tarihinde Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad ve Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat tarafından İsrail’e karşı bir saldırı başlatılmasıyla anıldı. Bu saldırı, 1967 yılındaki Altı Gün Savaşları’ndaki yenilgiyi unutturmak ve kaybedilen toprakları geri almak amacıyla gerçekleştirilmişti.
‘AKSA TUFANI’ OPERASYONU
Hamas’ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, “Tevrat Sevinci” anlamına gelen ve Tevrat’ın tamamlanmasını simgeleyen Simchat Torah bayramında, 7 Ekim 2023 tarihinde İsrail’e yönelik bir saldırı başlattı. Bu saldırının gerekçesi, radikal İsraillilerin Mescid-i Aksa’ya girmesi olarak gösterildi. Hamas, bu operasyonun adını “Aksa Tufanı” olarak belirledi.
İNGİLTERE’DE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
İngiltere’de, Ekim ayının başında Yahudi cemaat örgütleri, 7 Ekim Hamas saldırısının yıl dönümü ve Yom Kippur bayramının yaklaşması sebebiyle güvenlik önlemlerini artırma kararı aldı. CST’nin Genel Müdürü Mark Gardner, “Ülke genelindeki polislerle iş birliği yaparak sinagogları ve cemaat alanlarını güvende tutacağız. Bu bizim bir numaralı önceliğimiz” şeklinde açıklamalarda bulundu. Ayrıca, bir Yahudi yardım kuruluşunun sinagogları korumak amacıyla “şimdiye kadarki en büyük” güvenlik operasyonunu başlattığı duyuruldu. Dünya genelinde Yom Kippur bayramı sırasında olası bir saldırı riskine dikkat çekildi.
İRAN’DAN TEHDİTLER
American Wall Street Journal’in (WSJ) haberine göre, İran, İsrail’in olası misilleme saldırıları için hava sahalarını ve askeri altyapılarını kullanma konusunda Orta Doğu’daki ABD müttefiklerini tehdit etti. İran, 1 Ekim’de İsrail’e füze saldırısı düzenlemişti. Bu saldırının ardından Tel Aviv yönetimi, İran’ın bu eylemine misilleme yapacağını açıkladı. Arap yetkililer, WSJ’ye verdikleri demeçte Tahran yönetiminin, diplomatik kanallar aracılığıyla kendilerini tehdit ettiğini belirtti. İran’ın tehdit ettiği ülkeler arasında Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün ve Katar’ın da bulunduğu bildirildi. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in İran’a ait nükleer tesislere yönelik olası bir saldırısını desteklemediğini ve İsrail’den gelecek karşılığın orantılı olması gerektiğini ifade etti.