Amasya Soğan Üretiminde Rekor Artış
Amasya’da 2023 yılı itibarıyla 74 bin dekar alanda gerçekleştirilen soğan üretimi, bu yıl 5 bin dekar artarak toplamda 79 bin dekara ulaştı. Bu yıl itibarıyla yaklaşık 430 bin ton rekolte elde edildi.
“BU SENE SOĞAN BOL”
Türkiye’nin farklı bölgelerinde soğan üretimindeki artış, ürün bolluğunu beraberinde getirdi. 40 yıllık soğan üreticisi Kemal Çelik, “Tarlada soğan şu an 6 TL’den satılıyor. Bu yıl ürün miktarı oldukça fazla. Önceki yıllarda yüksek kazanç sağladığı için birçok çiftçi soğan üretimine yöneldi.” şeklinde konuştu. Hasat edilen ürünlerin, rekoltenin çokluğu nedeniyle talep görmemesi sebebiyle çürümemesi için kış döneminde depolara çekildiğini belirten Çelik, “Gerçekten çok soğan var. Depolarımız dolmuş durumda. Belki ilerleyen süreçte ihracat kapıları açılır diye umuyoruz. Eğer ihracat olmazsa, ürünlerin yarısı çöpe gidebilir. Planlı bir üretim süreci olursa daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Fazla gelince çöpe gidiyor, az gelince de aşırı fiyat artışları yaşanıyor. Ucuz da olsa, zarar da etsek, kar da etsek üretim yapmaya devam edeceğiz. Bu bizim mesleğimiz.” dedi.
PAZARDA SOĞAN FİYATLARI
Amasya Pazarcılar Derneği Başkanı Tolga Güven, bu yıl 79 bin dekar alanda yaklaşık 430 bin ton soğan üretildiğini belirterek, “Pazarda orta boy soğanın kilosu şu anda 10 TL’den satılmakta. Müşterilerimize kışlık soğanlarını şimdiden almalarını öneriyoruz. 3-5 ay boyunca rahatlıkla tüketebilirler.” dedi. Ürettiği küçük boy soğanları pazarda kilosu 5 TL’den satışa sunan Abdullah Şahinkaya ise, “Soğan, şifa deposu olarak her mutfakta ve öğünde yer alıyor. Herkesin kilo kilo alıp tüketmesini tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı.